Ugrás a tartalomra

Minden a szőlőmaggal kezdődött

2023. április 12. szerda
Pinczés Marianna tizenkilenc évesen vágott bele a cégalapításba
Minden a szőlőmaggal kezdődött

Minden a szőlőmaggal kezdődöttA napokban bővült harmincra azoknak az országoknak a száma, amelyek a kerületünkben székelő Grapoila hidegen sajtolt olajaiból, maglisztjeiből és krémjeiből vásárol. A komoly exporttevékenységet is folytató vállalkozás megálmodója és egyben ügyvezetője, Pinczés Marianna tizenkilenc évesen vágott bele a cégalapításba, és az eltelt tizenhárom év alatt itthon és külföldön egyaránt nagy elismertségre tett szert élelmiszeripari termékeivel. Az első olajukat, a szőlőmagolajat a borászati hulladéknak számító törkölyből állították elő, és azóta is sok, korábban kidobandónak tartott növényi részből készítenek élelmiszereket vagy azokhoz alapanyagokat. Pinczés Mariannával beszélgettünk. 

– Szívesen jött a vásárra?

– Javarészt exportáljuk a termékeinket, de nagyon fontosnak tartjuk, hogy személyesen is találkozzunk a vevőinkkel. A mi olajaink, krémjeink mindegyike egyedi tulajdonságokkal bír, ezért fontos, hogy beszéljünk ezekről, hogy az emberek megkóstolhassák a termékeinket. Erre kínált jó lehetőséget ez a kétnapos vásár is, ahol a kedvenc krémemet, a kendermagkrémet is megízlelhették az érdeklődők, mert egyébként ki az, aki egy boltban ezt leveszi a polcról?

– Hogy készülnek a termékeik?

– A kiválasztott magból kipréseljük az olajat. Az ülepítés során keletkező alsó rétegből magkrém lesz, a présmaradványt (pellet) pedig lisztté őröljük. A gyártás Püspökladányban történik, ahol Zero Waste, azaz hulladékmentes, zöldtechnológiát alkalmazunk. Valamennyi mellékterméket felhasználjuk, szerencsi telephelyünkön például natúrkozmetikai cikkekhez, de előállítunk takarmányt és fűtőanyagot is.

– Első éves egyetemistaként, tapasztalat nélkül vállalkozott a szőlőmagolaj előállítására. Kitől kapott segítséget?

– Mérnök édesapám sok éve vállalkozó, ő biztatott és támogatott. Később sokat segített és segít ma is, hogy közgazdaságtant tanultam, gazdálkodási és menedzsment szakon végeztem, tavaly év végén pedig élelmiszermérnökként diplomáztam. Szüleim kitartásra neveltek, így az álmomat nem adtam fel az első nehézségnél.

– Hétvégén palántavásárt rendeztek nagytétényi központjukban. Hogy illeszkedik ez a cég tevékenységéhez?

– Azok az elvek, hogy tiszteljük a földet, a természetet, együnk egészségesen és finomat, nemcsak a termékeink gyártásánál fontosak, hanem minden területen. A következő palántavásáron, május 12-én és 13-án is tartunk workshopokat, főzőcskézünk is, és saját konyhakertünkben, valamint élelmiszererdőnkben sétálva a gyakorlatban is bemutatjuk a permakultúrás kertművelést: mit hova ültettünk, miért, mikor, mi mellé. Minden alkalommal ez a kertbejárás a program legsikeresebb része.

Városházi Híradó // Tamás Angéla